Over dit blog

 

‘…. and that, whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved.’

Met deze woorden besluit Charles Darwin zijn invloedrijke boek On the origin of species. Een prachtige zin, ontroerend en inspirerend.

Het was zo eenvoudig begonnen…..
….. en kijk eens wat een verbazingwekkend complexe natuur er is ontstaan!

We leven temidden van een enorme rijkdom aan soorten. Soorten met verschillende levenswijzen. Soorten die op allerlei manieren met elkaar te maken hebben. Er zijn concurrerende soorten, roofdieren en prooien, parasieten en gastheren, partners in samenwerkingsverbanden. Hoe meer we te weten komen over de soortenrijkdom en de relaties tussen soorten, hoe fascinerender de natuur steeds weer blijkt te zijn.

Op dit blog verschijnen stukjes over pas gepubliceerd onderzoek aan evolutie en biodiversiteit. Ik volg zo’n vijftig wetenschappelijke tijdschriften, pik daar interessant nieuws uit en maak er korte berichten over. Het blog is gestart op 30 mei 2012.

Stukjes op dit blog tellen mee voor de Altmetric score van de wetenschappelijke artikelen waarnaar ze verwijzen; de Altmetric score is een maat voor hoe vaak een artikel wordt genoemd op onder meer sociale media.

Headerfoto’s: Arco van Strien en Alexandra van Strien-de Groot

Rechten

Tenzij anders vermeld is alle tekst in dit werk gelicenseerd onder een Creative Commons BY-NC-ND 4.0 licentie. Dat betekent dat je verhalen mag overnemen, maar alleen met naamsvermelding en bronvermelding, en niet voor commercieel gebruik. Je mag geen veranderingen in de tekst aanbrengen. Wanneer je een stuk wilt gebruiken, verwijs dan zo naar dit blog:
Willy van Strien: [titel blogpost met link]. Het was zo eenvoudig begonnen, [datum blogpost], CC BY-NC-ND 4.0 gelicenseerd.

De foto’s hebben eigen rechten. Wordt alleen de fotograaf vermeld, dan heeft die het copyright. Op andere foto’s, zoals foto’s die van Wikimedia Commons of van Flickr afkomstig zijn, is een Creative Commons licentie van toepassing.

8 reacties op Over dit blog

 1. Leuk Willy, dat je een blog over het nieuws rond soorten en evolutie met steeds een mooie foto bent begonnen. Zover ik weet doet niemand dit nu in Nederland. Ik lees ze met plezier. Van mij mag er wel iets meer eigen commentaar in, en ik zou zelf ook aan het begin meteen zeggen waar en wanneer de onderzoekers het publiceerden, maar dat is ook kwestie van smaak. Verder ben ik niet actief op faceboek, kan ik dan ook per mail of twitter de blog krijgen?

  • wvanstrien schreef:

   Ha Marianne,
   Dank voor je reactie! Zoals je inmiddels al hebt gezien: je blijft ook via LinkedIn op de hoogte.

  • Anneke Leipoldt schreef:

   Leuk Willy, dat je een blog over evolutiebiologie bijhoudt met mooie foto’s.

   Ik heb onderzoek gedaan naar kattengenetica, naar erfelijje afwijkingen bij raskatten. Moeilijk want zie maar eens dat de kattenfokkers meewerken

   Een beroemd voorbeeld is nieramyloidose bij Abessijnen en Somali’s. In Amerika was er een dekkater die heel veel gebruikt was, omdat hij zo mooi was. China’s Jack Dabiels was zijn naam. Zelf heb ik een poes gehad met nierfalen. Sectie toonde aan dat ze Amyloidose had. Nilotic Evita’s Dawn heette ze, ik had er veel verdriet van.

   Groetjes, Anneke Leipoldt

 2. Bram van de Klundert schreef:

  Dag Willy,

  Wat een prachtige blog!
  De uitspraak van Robert Macfarlane zal je aanspreken: facts feed wonder.
  Voor mij zouden korte verwijzingen naar een bron interessant zijn.

  Hartelijke groet en ga vooral door!

  Bram

 3. Mieke schreef:

  Een idee voor het blog en nu actueel: burlende herten. Je hoef maar even over de Houtlaan te fietsen en je hoort en ziet een man die niet weet waar ie met z’n zaad naar toe moet. Prachtig geluid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *