Over dit blog

 

Charles Darwin sprak in The Origin of Species zijn bewondering uit over de biodiversiteit op aarde

‘…. and that, whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved.’

Met deze woorden besluit Charles Darwin zijn invloedrijke boek over evolutie en biodiversiteit On the origin of species. Een prachtige zin, ontroerend en inspirerend.

Het was zo eenvoudig begonnen…..
….. en kijk eens wat een verbazingwekkend complexe natuur er is ontstaan!

We leven temidden van een enorme rijkdom aan soorten. Soorten met verschillende levenswijzen. Soorten die op allerlei manieren met elkaar te maken hebben. Er zijn concurrerende soorten, roofdieren en prooien, parasieten en gastheren, partners in samenwerkingsverbanden. Hoe meer we te weten komen over de soortenrijkdom en de relaties tussen soorten, hoe fascinerender de natuur steeds weer blijkt te zijn.

Op dit blog verschijnen stukjes over pas gepubliceerd onderzoek aan evolutie en biodiversiteit. Ik volg zo’n vijftig wetenschappelijke tijdschriften, pik daar interessant nieuws uit en maak er korte berichten over. Het blog is gestart op 30 mei 2012.

Headerfoto’s: Arco van Strien en Alexandra van Strien-de Groot

Rechten

Tenzij anders vermeld is alle tekst in dit werk gelicenseerd onder een Creative Commons BY-NC-ND 4.0 licentie. Dat betekent dat je verhalen mag overnemen, maar alleen met naamsvermelding en bronvermelding, en niet voor commercieel gebruik. Je mag geen veranderingen in de tekst aanbrengen. Wanneer je een stuk wilt gebruiken, verwijs dan zo naar dit blog:
Willy van Strien: [titel blogpost met link]. Het was zo eenvoudig begonnen, [datum blogpost], CC BY-NC-ND 4.0 gelicenseerd.

De foto’s hebben eigen rechten. Wordt alleen de fotograaf vermeld, dan heeft die het copyright en heb ik toestemming gekregen om de foto op dit blog te gebruiken. Op andere foto’s, zoals foto’s die van Wikimedia Commons of van Flickr afkomstig zijn, is een Creative Commons licentie van toepassing, zoals aangegeven.

Privacy

Bezoekers worden geteld door Google Analytics, zodat ik weet hoeveel bezoek er is. Op een andere manier volg ik ze niet.

5 reacties op Over dit blog

 1. wvanstrien schreef:

  Ha Marianne,
  Dank voor je reactie! Zoals je inmiddels al hebt gezien: je blijft ook via LinkedIn op de hoogte.

 2. Anneke Leipoldt schreef:

  Leuk Willy, dat je een blog over evolutiebiologie bijhoudt met mooie foto’s.

  Ik heb onderzoek gedaan naar kattengenetica, naar erfelijje afwijkingen bij raskatten. Moeilijk want zie maar eens dat de kattenfokkers meewerken

  Een beroemd voorbeeld is nieramyloidose bij Abessijnen en Somali’s. In Amerika was er een dekkater die heel veel gebruikt was, omdat hij zo mooi was. China’s Jack Dabiels was zijn naam. Zelf heb ik een poes gehad met nierfalen. Sectie toonde aan dat ze Amyloidose had. Nilotic Evita’s Dawn heette ze, ik had er veel verdriet van.

  Groetjes, Anneke Leipoldt

 3. wvanstrien schreef:

  Dank je wel!

 4. wvanstrien schreef:

  Ja, dat is een bijzonder geluid. Voor een blogstukje zou er wel onderzoek gaande moeten zijn; ik ga eens kijken of ik iets kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *