Charles Darwin

‘…. and that, whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved.’

Met deze woorden besluit Charles Darwin zijn invloedrijke boek over evolutie en biodiversiteit On the origin of species. Een prachtige zin, ontroerend en inspirerend.

Het leven was zo eenvoudig begonnen…..
….. en kijk eens wat een verbazingwekkend complexe natuur er is ontstaan!

We leven te midden van een enorme rijkdom aan soorten. Soorten met een enorme variatie aan levenswijzen. Soorten die op allerlei manieren met elkaar te maken hebben. Er zijn concurrerende soorten, roofdieren en prooien, parasieten en gastheren, partners in samenwerkingsverbanden. Hoe meer we te weten komen over de soortenrijkdom en de relaties tussen soorten, hoe fascinerender de natuur steeds weer blijkt te zijn.

Het was zo eenvoudig begonnen

Op dit blog zet ik stukjes over recente ontdekkingen over evolutie en biodiversiteit. Ik volg tientallen wetenschappelijke tijdschriften, pik daar het meest opzienbarende nieuws uit en maak er korte berichten over.

Het blog is 10 jaar oud! Het is gestart op 30 mei 2012 en bevat nu een paar honderd verhalen. Ze gaan over poetsvissen die hun klanten soms bedriegen, over mieren die met toewijding hun schimmeltuintjes verzorgen, over orchideeën die mannetjesinsecten misleiden, over vliegen die bellen blazen om zich koel te houden en over nog veel meer.

Je kunt het blog volgen op

LinkedIn
Facebook
Twitter

Openingsfoto

Stromatolieten in Hamelin Pool, Australië – de oudste (3,7 miljard jaar) en grootste levende fossielen op aarde. Stromatolieten zijn afzettingsgesteenten, gevormd door cyanobacteriën.
De foto is van Martin Kraft (photo.martinkraft.com) via Wikimedia Commons. Licentie: Creative Commons CC BY-SA 3.0

Favicon

Het website icoon is ‘ocean’ van  Corelis OP via Flaticon

Rechten

Tenzij anders vermeld valt alle tekst in dit werk onder een Creative Commons BY-NC-ND 4.0 licentie. Dat betekent dat je verhalen mag overnemen, maar alleen met naamsvermelding en bronvermelding, en niet voor commercieel gebruik. Je mag geen veranderingen in de tekst aanbrengen. Wanneer je een stuk wilt gebruiken, verwijs dan zo naar dit blog:
Willy van Strien: [titel blogpost met link]. Het was zo eenvoudig begonnen, [datum blogpost], CC BY-NC-ND 4.0 gelicenseerd.

De foto’s hebben eigen rechten. Als alleen de fotograaf wordt vermeld, dan heeft die het copyright en heb ik toestemming om de foto op dit blog te gebruiken. Op andere foto’s, zoals foto’s die van Wikimedia Commons of van Flickr afkomstig zijn, is een Creative Commons licentie van toepassing, zoals aangegeven.

Foto: Charles Darwin. Julia Margaret Cameron (Wikimedia Commons, Public Domain)